Menu:

Ohjeet:

1. Klikkaa simulaattori-
painiketta

2. Täytä lomakkeessa olevat kohdat

3. Klikkaa "Laske tulos"-painiketta

» simulaattori

Linkki:

- Nitraattidirektiivi

 

Äestys

Äestäen pyritään saamaan tasainen kylvöalusta siemenille. Toimenpiteen onnistumisen ratkaisee ennen kaikkea oikea ajoitus. Myöhästyneen kevätmuokkauksen seurauksena maan kevätkosteus ehtii haihtua, mutta toisaalta liian aikainen äestys aiheuttaa märässä maassa tiivistymiä ja sen myötä kasvun heikkenemiä.Äestys
Kuva: POKE/Hannu Kohonen

Äestyksessä käytetään yleisimmin joustopiikkiäestä, jota kutsutaan myös s-piikkiäkeeksi piikkien muodon vuoksi. Joustopiikkiäkeen muokkaava vaikutus perustuu maan irrottamiseen ja murustamiseen joustavilla piikeillä. Viljojen kylvömuokkauksessa normaalilla 35 mm:n teräleveydellä 7–8 cm:n piikkiväli on riittävä hyvän muokkaustuloksen saamiseksi.

Muokkaustulokseen vaikuttavat ajokerrat, työsyvyyden säätö ja ajonopeuden ja -suunnan muutokset. Kevyillä maalajeilla ja tasausäestetyllä yksi äestyskerta riittää, kahta kertaa enempää ei kannata äestää, koska se aiheuttaa vain kustannuksia. Yleisimmillä joustopiikkiäesmalleilla ajonopeutena käytettään 6–9 km/h. Suurempi ajonopeus tekee epätasaisen muokkausjäljen eikä tehosta murustumista.

Äestys kehotetaan tekemään 45 asteen kulmassa kyntösuuntaan pellon tasaamiseksi ja toinen kerta kynnön suuntaan. Tänä päivänä tehokkailla traktoreilla vedettävien leveiden joustopiikkiäkeiden säädettävä etulata tasoittaa hyvin pellon pintaa ajattaessa kynnön suuntaisestikin. Joustopiikkiäkeessä on jälkimuokkaimena varpajyrä tai jälkiäes. Kevyille ja kivettömille maille sopiva varpajyrä tasaa pellon pintaa ja lajittelee isot murut pintaan ja pienet kylvöalustan pohjalle. Varpajyrä ei kerää kasvinjätteitä ja juolavehnän juuria ja soveltuu siksi hyvin kevyille maalajeille. Jäykemmillä kivennäismailla käytetään jälkiäestä, jonka tehtävät ovat samat kuin varpajyrän. Jos pellon pinnalla on runsaasti olkea, kannattaa jälkiäkeen piikit säätää loivempaan kulmaan. Joustopiikkiäestyksessä kannattaa käyttää leveitä renkaita tai paripyöriä niin kuin muissakin kylvömuokkausmenetelmissä.