Menu:

ESR ja tuotantorengas

Ohjeet:

1. Klikkaa simulaattori-
painiketta

2. Täytä lomakkeessa olevat kohdat

3. Klikkaa "Laske tulos"-painiketta

» simulaattori

Linkki:

- Nitraattidirektiivi

 

Sinappi

Sinappi on Suomessa rypsiä ja rapsia vähemmän viljelty öljykasvi. Sinappia yleisimmin viljellään maustekasviksi. Muuta elintarvikekäyttöä rajoittaa korkea erukkahappopitoisuus. Sinappilajeja on useita, joista yleisimmin viljeltyjä ovat keltasinappi, sareptansinappi ja mustasinappi. Näistä satoisin on keltasinappi. Kasvutavaltaan, ominaisuuksiltaan ja viljelyltään sinappi on hyvin samankaltainen rypsin ja rapsin kanssa.Sinappi
Kuva: JAMK/Johanna Siivola

Öljykasvit soveltuvat useimmille maalajeille. Parhaita kasvupaikkoja ovat hieta- ja hietamultamaat sekä hieta- ja aitosavet, joiden multavuus ja rakenne ovat kunnossa. Myös multa- ja turvemaat soveltuvat hyvin sinapin viljelyyn. Poudanarat hiesut ja hiesusavet soveltuvat huonosti öljykasvien viljelyyn, sillä kuivuuden lisäksi ne kuorettuvat herkästi, jos heti kylvön jälkeen saadaan runsaita sadekuuroja.

Sopivan kylvöalustan valmistaminen pienisiemeniselle sinapille vaatii huomattavasti enemmän taitoa ja huolellisuutta kuin viljoille. Sinapin kylvömuokkaus tehdään viljojen kylvömuokkausta matalampaan, vain noin 2 - 4 cm:n syvyyteen, ja sen tulee olla hienojakoisempi. Jos savimaa on jo kuivunut liikaa ja koko muokattu kerros on jäämässä karkeaksi, voidaan muokkaussyvyyttä hiukan lisätä.