Menu:

ESR ja tuotantorengas

Ohjeet:

1. Klikkaa simulaattori-
painiketta

2. Täytä lomakkeessa olevat kohdat

3. Klikkaa "Laske tulos"-painiketta

» simulaattori

Linkki:

- Nitraattidirektiivi

 

Rypsi

Rypsi on Suomen viljellyin öljykasvi. Siemensato on kasvilla n. 1600 - 1800 kg/ha, jonka öljypitoisuus on n. 40 %. Korsisato on n 1500 kg/ha eli jonkin verran pienempi kuin viljoilla.

Rypsin taimet ovat hyvin kylmänkestäviä ja sietävät jopa kymmenen asteen hallaa. Viileys on eduksi pitkin kasvukautta, edistäen mm. juuriston kehitystä. Kasvutavaltaan rypsi on joustava joten mikäli kasvusto jää harvaksi tai aukkoiseksi kasvi haaroittuu enemmän ja tuottaa yhtälailla satoa. Rypsi on viljelykierrossa edullinen, sillä sen paalujuuri puhkoo reikiä muokkauskerroksen alle syntyvään kovaan kerrokseen.

Rypsi
Kuva: JAMK/Johanna Siivola

Öljykasvit soveltuvat useimmille maalajeille. Parhaita kasvupaikkoja ovat hieta- ja hietamultamaat sekä hieta- ja aitosavet, joiden multavuus ja rakenne ovat kunnossa. Multa- ja turvemaat soveltuvat myös hyvin kevätrypsin viljelyyn. Poudanarat hiesut ja hiesusavet soveltuvat huonosti öljykasvien viljelyyn, sillä kuivuuden lisäksi ne kuorettuvat herkästi, jos heti kylvön jälkeen saadaan runsaita sadekuuroja.
Sopivan kylvöalustan valmistaminen pienisiemeniselle rypsille vaatii huomattavasti enemmän taitoa ja huolellisuutta kuin viljoille. Rypsin kylvömuokkaus tehdään viljojen kylvömuokkausta matalampaan, vain noin 2 - 4 cm:n syvyyteen, ja sen tulee olla hienojakoisempi. Jos savimaa on jo kuivunut liikaa ja koko muokattu kerros on jäämässä karkeaksi, voidaan muokkaussyvyyttä hiukan lisätä.