Menu:

ESR ja tuotantorengas

Ohjeet:

1. Klikkaa simulaattori-
painiketta

2. Täytä lomakkeessa olevat kohdat

3. Klikkaa "Laske tulos"-painiketta

» simulaattori

Linkki:

- Nitraattidirektiivi

 

Rapsi

Rapsi on Keski-Euroopassa yleisesti viljeltävä öljykasvi, jota on viljelty vähäisessä määrin Suomen eteläisimmissä osissa. Rapsi on rypsille läheistä sukua, joten niiden viljely- ja sato-ominaisuudet ovat hyvin samanlaiset. Rapsi vaatii kuitenkin n. 10 päivää pidemmän kasvuajan rypsiin verrattuna. Rapsilla satotappiot ovat hieman suuremmat kuin rypsillä, sillä se varisee herkemmin.

Öljykasvit soveltuvat useimmille maalajeille. Parhaita kasvupaikkoja ovat hieta- ja hietamultamaat sekä hieta- ja aitosavet, joiden multavuus ja rakenne ovat kunnossa. Multa- ja turvemailla kevätrapsin tuleentuminen saattaa viivästyä liikaa. Poudanarat hiesut ja hiesusavet soveltuvat huonosti öljykasvien viljelyyn, sillä kuivuuden lisäksi ne kuorettuvat herkästi, jos heti kylvön jälkeen saadaan runsaita sadekuuroja.

Sopivan kylvöalustan valmistaminen pienisiemeniselle rapsille vaatii huomattavasti enemmän taitoa ja huolellisuutta kuin viljoille. Rapsin kylvömuokkaus tehdään viljojen kylvömuokkausta matalampaan, vain noin 2-4 cm:n syvyyteen, ja sen tulee olla hienojakoisempi. Jos savimaa on jo kuivunut liikaa ja koko muokattu kerros on jäämässä karkeaksi, voidaan muokkaussyvyyttä hiukan lisätä.