Vaatteen valmistus > KAAVOITUS > Kaavojen valinta > Peruskaavat
1 2 3

Peruskaavat

Peruskaavoiksi kutsutaan kaavoja, joilla voidaan valmistaa lähes vartalonmyötäisiä vaatteita. Peruskaavoissa on muotolaskokset ja saumat määrätyissä paikoissa antamassa vaatteelle sen perusmuodon.

Suomessa peruskaavojen piirtämiseen käytetään yleisesti pohjoismaista kaavajärjestelmää. Kaavojen piirtämistä varten vartalosta otetaan kiinteät, vartalonmyötäiset mitat, niin sanotut perusmitat. Perusmittoihin lisätään taulukoiden ja laskentaohjeiden mukaiset perusväljyydet:

- Puvun peruskaavan rinnanympäryksessä on + 8 cm., vyötärönympäryksessä + 6 cm. ja lantionympäryksessä + 4 cm. väljyyttä. Selän leveyteen on lisätty +1,6 cm. Käsivarren ympärykseen hihan kaavassa on lisätty + 6 cm. väljyyttä.

- Hameen peruskaavan vyötäröllä on +1 cm väljyyttä ja lantiolla + 4 cm.

- Housujen peruskaavan vyötäröllä ei ole lainkaan lisättyä väljyyttä, lantiolla sen sijaan on + 3 cm. väljyyttä

Peruskaavoja voi piirtää myös suuremmilla tai pienemmillä väljyyksillä kuin perusväljyyksillä. Tällöin piirtämisessä tarvittavat laskelmat suhteutetaan muutettuihin perusväljyyksiin. Joustavien materiaalien väljyysvarat voivat mennä jopa miinuksen puolelle, jos materiaali on reilusti joustavaa.

Kaavat piirretään tavallisesti puolikkaina, mutta jos vartalossa on epäsymmetrisyyttä, otetaan mitat vartalon molemmilta puolilta ja piirretään molemmat puolet.

Peruskaavat voi piirtää hameesta (Kuva 3), housuista (Kuva 4), puvusta (Kuva 5) ja erilaisista hihoista sekä bleiseristä.