Kuidut ja langat > Synteettiset kuidut > Yleistä > Yleistä

Yleistä

Yleistä

Synteettiset kuidut ovat teollisesti valmistettuja kuituja ja ne kuuluvat tekokuituihin. Ne valmistetaan pienimolekyylisistä lähtöaineista, jotka ovat öljyteollisuuden tuotteita. Synteettisten kuitujen valmistusprosessissa ensin valmistetaan molekyylit ja sitten molekyylimassasta kehrätään tekstiilikuitu. Kuitujen ominaisuuksia voidaan muuttaa tietyssä määrin valmistuksen aikana joko lisäämällä kehruuliemeen lisäaineita tai muuttamalla kuitujen rakennetta. Lisäaineita ovat mm. antistaattiaineet, väripigmentit, himmenninaineet, optiset kirkasteet ja palosuoja-aineet.

Yleisimpiä synteettisiä kuituja ovat polyesteri, polyamidi, akryyli, polypropeeni ja elastaani. Synteettisistä kuiduista käytetään yleisesti kauppanimiä, joista tunnetuimpia edelleen ovat Terylene (polyesteriä), Nylon (polyamidia) ja Lycra (elastaania). Kauppanimi on kuidun valmistajan kuidulle antama nimi, jota ei saa käyttää esim. esitettäessä tuotteen raaka-ainesisältöä. Silloin on käytettävä kuitujen alkuperää kuvaavia kuitunimityksiä.

Useimmat synteettiset kuidut valmistetaan sulakehruumenetelmällä (polyamidi, polyesteri, polypropeeni) tai sitten kuivakehruulla (akryyli, asetaatti, triasetaatti). Syntyvä kuitu on filamenttia eli yhtäjaksoista kuitua. Se on poikkileikkaukseltaan käytetyn kehruusuulakkeen muotoinen (esim. kolmio, ympyrä, tähti). Kuidun poikkileikkauksen muoto(profiili) vaikuttaa kuidun ulkonäköön, tuntuun, kiiltoon ym. ominaisuuksiin. Kuidusta voidaan tehdä halutun paksuinen. Filamenttikuituja voidaan käyttää sellaisenaan tai ne voidaan katkoa halutun mittaisiksi käyttötarkoituksen mukaan. Katkottuja kuituja voidaan käyttää yksistään tai niitä voidaan sekoittaa esim. luonnonkuituihin. Filamenttikuituja voidaan kihartaa, jotta saataisiin ominaisuuksiltaan toisenlainen tekstiili – tunnultaan pehmeämpi, lämpöä paremmin eristävä, joustavampi, kosteutta paremmin sitova, luonnonkuitumaisempi jne.

Synteettisillä kuiduilla on monia yhteisiä ominaisuuksia. Ne ovat lujia, keveitä ja yleensä kemiallisesti kestäviä. Tasorakenteina synteettisillä kuiduilla on hyvä mittapysyvyys, eivät rypisty, kuivuvat nopeasti ja ovat helppohoitoisia. Synteettiset kuidut eivät ime kosteutta juurikaan, sähköistyvät helposti, likaantuvat ja nyppyyntyvät. Syntteettisestä kuidusta valmistettu pukine ei tunnu välttämättä miellyttävältä päällä. Tätä ominaisuutta on pyritty parantamaan kihartamalla kuituja. Synteettisiä kuituja voidaan muovata lämmöllä mm. kihartaa ja pliseerata. Mikrokuitujen tulo markkinoille on myös parantanut tuotteiden tuntua ja toimivuutta.

Synteettiset kuidut sähköistyvät helposti, mistä syystä ne myös likaantuvat nopeasti. Tuotteita kannattaa pestä useasti. Peseminen on helppoa, sillä ne kuivuvat nopeasti ja siliävät helposti. Synteettiset kuidut ovat lämpöherkkiä. Pesussa ne saattavat kutistua huomattavasti sekä rumpukuivauksessa tai silityksessä sulaa liian korkeassa lämpötilassa. Pesukone kannattaa täyttää vain puolilleen, jolloin tuotteet eivät rypisty pahasti pesun aikana. Synteettisten kuitujen kanssa samaan pesuun ei kannata laittaa luonnonkuitutekstiilejä, koska niistä saattaa tarttua kuituja synteettisiin. Nurin käännettynä tuote nukkaantuu vähemmän ja pinta säilyy siistimpänä. Sähköisyyden vähentämiseksi viimeiseen huuhteluveteen kannattaa lisätä huuhteluainetta, ellei hoito-ohje toisin neuvo.