Kuidut ja langat > Muuntokuidut > Lyocell (CLY) > Yleistä

Yleistä

Lyocell on muuntokuitu, jonka valmistukseen tarvitaan erittäin puhdasta selluloosaa, jotta lopputuote olisi mahdollisimman korkealaatuinen. Lyocellkuitu tuli markkinoille 1990-luvun alussa. Lyocell tunnetaan nykyään paremmin kauppanimellä Tencel (valmistaja Courtaulds).

Ominaisuudet ja käyttö

Lyocellillä on monia hyviä ominaisuuksia verrattuna muihin tekokuituihin. Kuidussa yhdistyvät luonnon- ja tekokuitujen hyvät ominaisuudet. Kuiva- ja märkälujuudet ovat hyvät. Lyocell on laskeutuva ja hengittävä kuitu, joka sopii moniin käyttötarkoituksiin. Se ei kutistu kovin paljon, eikä nyppyynny. Useimmat lyocellvaatetusmateriaalit ovat saaneet Biotouch-viimeistyksen. Biotouch-viimeistystä käytetään puuvilla- ja muuntokuitukankaille ja –neuloksille. Viimeistys on entsyymikäsittely ja se toimii materiaalin pinnalla puhdistaen, rikkomatta materiaalin pintaa ja heikentämättä materiaalin lujuutta. Biotouch-viimeistys pehmentää alunperin jäykän ja kovan lyocellin iholle miellyttäväksi ja tekee siitä laskeutuvan, helposti rypyistä oikenevan materiaalin. Pesun jälkeen lyocell on erittäin jäykkä, mutta pehmenee silityksen jälkeen miellyttävän tuntuiseksi.

Lyocellia käytetään kudottuina kankaina denimtyyppisissä tuotteissa, jakuissa, housuissa, hameissa, puseroissa. Siitä voidaan valmistaa myös ohutta, silkkiä jäljittelevää materiaalia. Lyocellia voidaan käyttää sellaisenaan tai sekoitettuna puuvillaan tai synteettisiin kuituihin. Lujuutensa vuoksi lyocellilla on myös teknisiä käyttökohteita.

Lyocellia voidaan pestä jopa 60 ºC:ssa värjäyksestä riippuen. Voimakkaat värit saattavat päästää irtoväriä sekä kuivana että märkänä. Uusi tuote yleensä pestäänkin väljässä vedessä yksistään nurinpäin käännettynä, jolloin väri säilyy tasaisempana tuotteen pinnassa. Valmistajan antamia pesuohjeita kannattaa noudattaa. Tahranpoistoaineet saattavat irrottaa lyocellista väriä, varsinkin jos tahrakohtaa hangataan. Tahran ilmestyttyä vaate kannattaa pestä heti, jotta vaate säilyy kauemmin hyväkuntoisena. Pesty tuote oiotaan kosteana ja silitetään hieman kosteana nurjalta puolelta.