Kuidut ja langat > Luonnonkuidut > Puuvilla (CO) > Puuvillakasvi
1 2 3 4 5 6 7 8

Puuvillakasvi

Puuvillakasvi

Puuvillakasveja

Puuvilla on pensasmainen malvakasvien heimoon kuuluva kasvi, jota viljellään lähinnä yksivuotisena. Eri lajikkeita on noin kymmenen, joista osa on kaksi- tai monivuotisia.

Puuvillan lehdet ovat 3-9-sormisia. Kukka muistuttaa Kiinanruusun kukkaa. Kukan väri vaihtele kellertävästä punertavaan. Kasvin hedelmä on 3-5-lokeroinen kota. Kun kypsä hedelmä aukeaa, ilmestyvät puuvillakuidut näkyville. Kodassa on siemeniä useampi kymmen. Kunkin siemenen pinnalla on tuhansia siemenkuituja. Siemenkuitujen alkuperäinen tehtävä on kuljettaa siemenet tuulen mukana uusille kasvupaikoille.

Puuvillakuitu on väriltään valkoista, mutta on myös kellertävää, punertavaa ja ruskeaa puuvillaa.
Nykyään on markkinoilla jo värillisiä puuvilloja, jotka ovat jalostuksen tulosta.

Tärkein puuvillalajike, Gossypium hirsitium, on peräisin Keski-Amerikasta ja tämä lajike edustaa noin 90 % kaikesta viljellystä puuvillasta. Upland-puuvilla kuuluu tähän lajikkeeseen, sen kuitupituus on 15 – 30 mm. Perusta on kotoisin toinen lajike, Gossypium barbadence. Tärkeimpiä tämän lajikkeen puuvilloja ovat Sea Island ja egyptiläiset laadut, jotka edustavat noin 5 % maailmantuotannosta. Kuitupituus on 20 – 40 mm. Intialainen Gossypium herbaceum ei ole edellisten veroinen. Kuitupituus on 12 – 20 mm, kuidut ovat karkeita ja lyhyitä.