Sähkölämmitysratkaisut > LÄMMITYSJÄRJESTELMÄN UUDISTAMINEN > Toteutus > Lattialämmityksen asennus

Lattialämmityksen asennus

Vanhat lattiapinnoitteet tulisi ottaa pois lämmityksen asennuksen yhteydessä. Lämpö saattaa irrottaa lattiapinnoitteen, jolloin uusi lattiarakenne irtoaa vanhasta rakenteesta. Kosteissa tiloissa voi vanhan lattiapinnoitteen alla olla piilossa kosteusvaurioita. Energiataloudellisesti on myös aina järkevää myös välipohjarakenteissa selvittää lämmöneristyksen lisäämismahdollisuudet.

Lattiapinnoite ja sen kiinnityksessä käytettävien liimat tai laastit tulee valita niin, että ne soveltuvat lattialämmityksen kanssa.

Lämmitys voidaan kytkeä lattiarakenteen kuivuttua, yleensä n. viikon kuluttua lattiapinnoitteen asennuksesta.

Lattialämmitysrakenteet

Asennus klinkkerilattian päälle

Vanhat laatat suositellaan irrotettavaksi, mutta lämmitys voidaan asentaa myös vanhan pinnoitteen päälle. Lattiapinta tulee puhdistaa huolellisesti esimerkiksi maalarinpesulla. Lattia tasoitetaan tarvittaessa ja lattiaan sivellään tartunta-aine (primeri, lattiadispersio), joka parantaa lattiatasoitteen kiinnittymistä.

Lattialämmityskaapeli tai –matto levitettään lattiatasoitteen päälle ja kaapeli tai matto peitetään lattiatasoitteella (n 1 –2 cm). Tasoitteen päälle sivellään tartunta-aine ja kosteisiin tiloihin asennetaan kosteuseriste. Laatoitus kiinnitetään saneerauslaastilla.

Asennus vanhan muovimaton päälle

Vanha matto on poistettava, jos se on irti alustasta tai rikki ja tartuntaa heikentävät aineet (pöly, mattoliima, lika) on poistettava esim. hiomalla.
Tartunta-aineen (primerin) sivelyllä lattiapintaan parannetaan uuden rakenteen kiinnittymistä. Maton päälle levitettään ohut slammaus tai kipsikartonkilevy, jotta lämmityskaapeli on kokonaan hyvin lämpöä johtavassa materiaalissa. Slammaus tai kipsikartongin asennus tehdään myös, mikäli poistettu matto on ollut asennettuna levylattiaan.

Lattialämmityskaapeli tai –matto levitettään ohjeiden mukaan ja se peitetään lattiatasoitteella (n 1 –2 cm). Tasoitteen päälle sivellään tartunta-aine ja kosteisiin tiloihin asennetaan kosteuseriste.

Kipsilevylattian lämmitys

Lattialämmityskaapelien tai –verkon alla tulee olla ehjä kipsilevykerros. Lattiaan asennetaan kipsilevysuikaleet (esim. leveys 75 mm, väli 25 mm) halutun asennustiheyden mukaan ja lämmityskaapeli asennetaan uriin. Urat täytetään kiviainespohjaisella laastilla, jonka kuivuttua urat täytetään uudelleen. Pinta tasoitetaan tarvittaessa laastilla.

Koko alueelle asennetaan erikoiskova kipsilevy ja kosteissa tiloissa tehdään kosteuseristys valmistajan ohjeiden mukaan.

Lattiapinnoite kiinnitetään pinnoitteen valmistaja ohjeiden mukaan.

Puulattian lämmitys

Vanhan puulattian päälle voidaan lattialämmitys asentaa vastaavalla tavalla kuin levylattian asennus. Kaikki irtonainen maali yms. on poistettava huolellisesti.

Lämmityskaapeli ei saa koskettaa palavia rakenteita, joten vanhan lattian päälle on kaapelien asennusalueelle levitettävä tasoite yms. Puulattia voidaan myös irrottaa ja lämpöeristyksen tarkistamisen ja mahdollisen parantamisen jälkeen asentaa lattialämmitys vastaavasti kuin uuteen lattiaan.

Betoni- tai ontelolaattavälipohjan lattialämmitys

Ennen lattialämmityksen asentamista välipohjiin on syytä tarkistaa rakenteen eristys ja alapuolella olevan tilan lämpötila.

Vanha lattiapinnoite poistetaan. Lämmön siirtymistä lämmitettävään huonetilaan päin voidaan parantaa asentamalla lattiaan ohut eriste.

Lattiaan sivellään tartunta-aine (primeri, lattiadispersio), joka parantaa lattiatasoitteen kiinnittymistä. Lattia tasoitetaan tarvittaessa ja tasoitteen päälle sivellään tartunta-aine.

Lattialämmitykseen sopii erityisen hyvin saneerauskaapelit tai lämmitysmatot, jolloin lattian korotus tulee hyvin pieneksi. Lattialämmityskaapeli tai –matto levitetään tasoitteen päälle ja peitetään lattiatasoitteella (n. 1 –2 cm).

Tasoitteen päälle sivellään tartunta-aine ja kosteisiin tiloihin asennetaan kosteuseriste valmistajan ohjeiden mukaan.